Wat is Pulling?

 

Tractorpulling,  trekkertrek of Truckpulling is over komen waaien vanuit Amerika. Eind jaren 70 werd op de toenmalige Flevohof een eerste wedstrijd verreden op een stuk asfaltweg. Het principe is in de ruim 30 jaar altijd hetzelfde gebleven.

Truckdemo 2010 Oud GastelDe tractoren of trucks proberen een sleepwagen te verplaatsen over een baan van 100 meter. Deze baan kan van grond/ zand zijn of van klei. Klei heeft een betere eigenschap wat betreft plakken en is daarom beter onder controle (vlak) te houden tijdens een wedstrijd . Naarmate de trekker verder op de baan komt neemt het gewicht op de sleepvoet vooraan de sleepwagen toe. Bij de Brutus/ reguliere sleepwagen wordt dit bereikt door een verplaatsbare ballastbak die met een ketting word aangedreven vanaf de achteras. Met het inladen van extra gewichten of het kiezen voor een snellere looptijd van de ballastbak kunnen ook de zwaarste tractoren en trucks worden gestopt. Bij de Hyproslee en Blue Fox gaat het verzwaren door middel van hydraulica. Door met hydraulische drukvallen meer neerwaartse druk op de sleepvoet te genereren krijgt ook deze sleepwagen alles stil. Met het voordeel dat deze wagen minder snel gewicht hoeft te laden en dat hij een supersnelle werking heeft.

Ook de tractoren worden verdeeld in verschillende gewichtsklassen. Deze staan aangegeven in het wedstrijdschema. Ook is er een maximaal aantal pk’s toegestaan per klasse. Zo mag de 4,5 ton standaard maar 110 pk hebben aan de aftakas. Dit word gemeten aan de hand van de waterrem. Groot voordeel hiervan is dat iedereen een gelijke kans heeft om te winnen . Het gaat nu steeds meer om de details als hoeveelheid lucht in de banden, versnellingskeuze en gewichtsverdeling.

De vermogens die liggen tussen de 35 pk bij de lichtste standaard tractoren en rond de 350 pk bij de zwaarste modellen. Bij de sportklassen lopen deze vermogens op vanaf 175 pk bij de lichtste sportklassen tot wel 1000! pk bij de 4,5 ton Megasport. Bij de trucks gaat dit nog een stapje hoger omdat daar grotere motoren in liggen en kunnen we zomaar tot de 1500 pk!! Dus meer dan genoeg om naar te kijken.

Zoals u leest heeft ook trekkertrek in Nederland zijn bestaansrecht meer dan  verdiend. Met meer dan 200 standaard en sportwedstrijden verdeeld over heel Nederland in een periode van 7 maanden is druk te noemen. Heeft u nog vragen schroom dan niet omroepers te vragen om extra uitleg. Zij zijn er om u een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van wat er allemaal afspeelt tijdens deze sport.

Veel verwondering en plezier toegewenst